Θετική ψυχολογία

Ας μιλήσουμε για την θετική ψυχολογία και τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιος την καθημερινότητα.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ψυχολογία που εστιάζει στο αρνητικό και προβληματικό μέρος του ψυχικού κόσμου του ατόμου και στη θεραπεία του, η θετική ψυχολογία εστιάζεται στην προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ικανοποίησης από τη ζωή, μέσα από την μελέτη του ρόλου των θετικών συναισθημάτων, χαρακτηριστικών, κινήτρων και ικανοτήτων των ανθρώπων.

Εστιάζουμε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τα καλά που έχουμε. Καλλιεργεί την χαρά στο άτομο την θετικότητα και γενικά, μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την ομορφιά γύρω μας. Η ομορφιά είναι τεράστια…απλώς θέλει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να την δούμε, να εστιάζουμε εκεί. Να καταλάβουμε πως τίποτα δεν διαρκεί για πάντα…τα καλά να τα ζούμε με όλο μας το “είναι” και τα κακά να τα αφήνουμε απλώς να περνάνε, κρατώντας αυτά που πρέπει για να γινόμαστε καλύτεροι.Δεν μπορείς έτσι κι αλλιώς να αγγίξεις ή να δεις το ίδιο κύμα δεύτερη φορά!

Ένας, ακόμα, από τους στόχους της Θετικής Ψυχολογίας είναι να προωθήσει μια ευρύτερη αίσθηση της γνώσης και της συναίσθησης· να προχωράς, δηλαδή, πέρα από την καθημερινή φλυαρία του μυαλού με τις ατέλειωτες καθημερινές εργασίες και ανησυχίες που συχνά το απασχολούν, σε μια βαθύτερη αίσθηση της ίδιας σου της ύπαρξης και του αυτοσκοπού σου. Να μην αφήνεις, δηλαδή, τις αρνητικές καταστάσεις να σε εμποδίζουν από το να εξελίσσεις τον εαυτό σου.

Σύμφωνα με την Barbara Fredrickson, εκπρόσωπο της θετικής ψυχολογίας, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της προσωπικής ανάπτυξης από το βίωμα θετικών συναισθημάτων είναι ότι το άτομο γεμίζει τους ψυχικούς του πόρους με ισχυρά νοητικά, κοινωνικά και συναισθηματικά εφόδια που διαρκούν στο χρόνο. Υποστηρίζει δε, ότι με τη στιγμιαία βίωση ενός θετικού συναισθήματος και τον εμπλουτισμό των πόρων μας, τροφοδοτούνται και άλλα θετικά συναισθήματα τα οποία – με τη σειρά τους – δίνουν τροφή σε ακόμα περισσότερα, σχηματίζοντας έτσι ένα είδος “ψυχικής έλικας” η οποία ξετυλίγεται συνεχώς. Το όφελος είναι ότι μαζί με αυτή ξετυλίγεται και η ψυχοσύνθεση μας επιτρέποντάς μας να βιώσουμε μία ψυχική ανάταση. Έτσι, ο καθένας οχυρώνει την υγεία απέναντι σε οποιαδήποτε διαταραχή και ωριμάζει με ιδανικό τρόπο.

Υπάρχουν και πολλά αξιόλογα βιβλία που θα σε βοηθήσουν να ξετυλίξεις το κουβάρι και να βάλεις σε σειρά πολλά πράγματα..

Μερικοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς είναι..

Robin Sharma, Luise Hay, Στέφανος Ξενάκης.

Να δοξάζεις και να γιορτάζεις την ζωή σου!

stay-positive